Telgraf Çiçeği Bakımı: Telgraf Çiçeği Nedir, Nasıl Bakılmalı?
Telgraf çiçeği genellikle Guatemala ve Güney Meksika bölgesine özgü bir bitkidir. Genel olarak bakımı çok kolaydır ve güzel görünüşüyle çok sevilen bir bitkidir. Sulama arasında zaman zaman kurumayı sever ve daha çabuk büyümesine yardımcı olur.
Bir sapı bazen 1,8 metreye kadar uzanabilmektedir. Bu da çiçek ile ilgili bilinmeyen gerçekler arasında yer alır. Elbette ki de bazı koşullarda daha iyi büyür. İşte çiçek bakımı ile ilgili merak edilen her şey burada.
Bu Yazımızda Neler Var:
Telgraf Çiçeği Nedir? Nerede ve Nasıl Ekilir?
Bu çiçeğin bakım konusunda oldukça kolaydır. Toprak konusunda sizi yormayacak bir çiçektir. Özellikle haşere ve sinek gibi oluşumlara meyil vermeyen bir bitkidir. Bu sebeple birçok kişi tarafından sevilir. Peki bu çiçek nasıl ekilir? İşte cevabı:
- Öncelikle çiçeği ekmek için drenaj delikleri olan ya da asma kolaylığı bulunan bir saksı seçmelisiniz.
- Eğer asılı bir saksıda yetiştirmeyi seçtiyseniz saksının altında mutlaka su toplama kabı bulunmalıdır. Unutmayın çiçeğiniz hızlı büyüyecektir.
- Hızlı büyüyen çiçeğinizin kökleri de hızla gelişeceği için saksınızın yetersiz olduğunu düşündüğünüz an büyük boy bir saksıya geçmelisiniz. Bu çiçeğinizin daha hızlı ve sağlıklı büyümesine sebep olacaktır.
- Evde beslenen telgraf çiçeklerinin bakımı da oldukça kolaydır. Kışın donma tehlikesi olmaması onun için en önemli kriterlerden birisidir. Bu nedenle evde bakımı daha kolaydır.
- Evde beslenen bu çiçeği mevsimsel olarak dışarı çıkarabilir ve dışarda bakabilirsiniz.
- Çiçeğiniz yerini severse kısa zamanda büyür ve gelişir. Bu özelliği ile çoğu kişi tarafından sarmaşık çiçeğine benzetilir.
Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Çiçekler evimizi ve bulunduğumuz ortamı güzelleştirirken aynı zamanda bakımda isterler. Her çiçeğin yetişme koşulları, bakım şartları farklıdır. Yerini seven ve bakımları düzenli yapılan çiçekler zamanla verimli büyür ve gelişirler.
Gübreleme, ışık, sıcaklık gibi birden fazla faktör çiçek bakımında önemlidir. Bu detayları ve koşulları sağladığınızda istediğiniz verimi alabilirsiniz.
Bu çiçeğin bakımı zor olmamakla beraber düzen ve istikrar istemektedir. Çiçeğinizin bakım koşulları şu şekilde olmalıdır:
Telgraf Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı? | |
Işık ve Sıcaklık Koşulları | Dolaylı yoldan gelen parlak ve çok ışlığı severler. İyi miktarda güneş ışığı ile beslenmezlerse zamanla yaprakları solmaya başlar. Genellikle 15- 20 derece sıcaklığı sever ve bu sıcaklıkta kolayca gelişir. Direkt güneş ışığı yaprakların solmasına sebep olabilir. Özellikle kış aylarında sıcaklığın 10 derece altına düşmesi veya don olayının olması ölmesine sebep olabilir. |
Toprak Koşulları | Toprak konusunda çok seçici bir bitki değildir. Nem seven bu çiçek için toprağa nem tutucu maddeler eklemeyi deneyebilirsiniz. |
Nem | Evinizde besleyeceğiniz bu bitki için evin en nemli bölgesini tercih etmeniz doğru bir tercih olacaktır. Ekstra nem ile oldukça sağlıklı ve mutlu olurlar. |
Budama Koşulları | Gür görüntüsünü korumak için düzenli budama yapmanız gerekmektedir. Dallanmanın artması için bitkinin dörtte birini budamanız gerekebilir. Ne kadar iyi bakarsanız bakın budamayı sıklıkla gerçekleştirmediğiniz sürece çiçeğiniz kuruyacaktır. |
Çoğaltma | Yeşil yapraklı telgraf çiçeği bir veya birkaç dalını sıkıştırıp taze bir toprağa basmak onu çoğaltmanın en kolay yollarından biridir. Düzenli sulama ile çabuk büyümesini sağlayabilirsiniz. |
Telgraf Çiçek Çeşitleri Nelerdir?
Her çiçekte olduğu gibi telgraf çiçeğinde de birden fazla çeşit bulunmaktadır. her birinin farklı bakım koşulları vardır. Çeşitleri ise şu şekildedir;
1 – Mor Telgraf Çiçeği: mor kraliçe, mor sekreter ve mor kalp isimleri ile de anılan çiçektir. Özellikle güneş ışığı gördüğünde parlak mor rengi ile dikkat çekmektedir. Mor telgraf çiçeği bakımı oldukça kolay ve zahmetsizdir.
En çok tercih edilen mor telgraf çiçeği çoğaltma yöntemlerinden bahsedilecek olursa; büyük saksıda bulunan çiçeğinizin köklerini dikkatlice inceledikten sonra sürgün veren kökler ayrılır. Yeni bir toprağa dikilir. Yaklaşık 3 hafta içerisinde yeniden bir çiçek açtığını gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca bu çiçek hakkında söylenecek en güzel sözler onun ne kadar kolay çoğaltılmasıdır.
2 – Mavi Çiçekli Telgraf Çiçeği: Uzun ve yeşil yapraklı bu çiçeğin yapraklar arasında şerit halinde mavi çiçekler açar. Kapalı mekândan ziyade dış mekanlarda daha rahat bakılan çiçek türüdür
.
3 – Yalancı Telgraf: sadece isim olarak bu ismi almıştır. Görüntü olarak telgraf çiçeğine çok benzediği için ismi bu şekildedir.
4 – Pembe Telgraf Çiçeği: güneşi ve kontrollü sulamayı en çok seven çiçek türlerinden biridir. Pembe çiçekleriyle oldukça dikkat çeker. Pembe telgraf çiçeği bakımı diğer türleri gibi oldukça basittir. Yeterli sıcaklık ve sulama koşulları onu hayata bağlamak için yeterli olacaktır.
5 – Yeşil Telgraf Çiçeği: genellikle Güney Amerika da sıklıkla yetişen bir türdür. Nadirde olsa bazı zamanlar beyaz çiçekler açabilmektedir. Mor yapraklı telgraf çiçeği faydaları ile zaman zaman aynı olan faydalara sahiptir. Zarif ve kibar görüntüdedir.
6 – Tekne Telgraf Çiçeği: bu çiçeğin yaprakları genellikle kılıç şeklindedir. İki renkli olan bu çiçek oldukça dikkat çeker. Bir yüzü pembe diğer yüzü yeşil renktedir. Özellikle geniş alanları kaplamak isterseniz bu çiçek size yardımcı olacaktır.
Hakkında Merak Edilen Sorular
Her çiçek olduğu gibi telgraf çiçeğinin de bakımı hakkında dikkat etmeniz gereken detaylar olabilir. Bu detaylarla ilgili ne kadar çok bilgi sahibi olursanız çiçeğinizi o kadar kolay büyütebilirsiniz. İşte hakkında merak edilen detaylar
1 – Telgraf Çiçeği Uçları Neden Kurur?
Bu çiçeğin yapraklarında veya çiçeklerinde sararma ya da solmalar görmeniz çiçeğinizin zarar gördüğü anlamına gelmez. Toprağı çok kuruduğunda veya çok sulandığında sararmalar yaşayabilir. Kısa zamanda toparlanacaktır.
2 – Sararan Yapraklar Kesilir mi?
Çiçeğinizde sararan yapraklar varsa bu yaprakları dikkatli bir şekilde budamanız önerilir. Zamanla bu sararmalar diğer yapraklara da sıçrayabilir.
3 – Kuruyan Yaprak Uçları Kesilir mi?
Çiçeğin genel görüntüsü itibariyle sağlıklı görünse de bazen uçlarda kuruma ve solmalar meydana gelebilir. Bu yaprağın yaşı ile alakalıdır. Özellikle çiçeğin orta kısmına ve çiçeğin en dibine en uzakta bulunan yaprağın kesilmesi çiçeği kurtarmak için yeterli olabilir.