Göbek Fıtık Ameliyatı Nasıl Yapılır? Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Göbek fıtık ameliyatı; fazla kilo, hızlı kilo alıp verme, ağır spor, şiddetli öksürük, ani eğilip kalkmak, kronik kabızlık, çoğul gebelik, sık hamilelik, uzun süreli periton diyalizi, karın boşluğunda sıvı birikimi, geçirilen karın cerrahileri gibi etkenler sonucu ortaya çıkan semptomlardan ötürü gerçekleştirilir.
Göbek fıtığı ameliyatı en çok bebeklerde, prematüre doğumlarda, düşük doğum ağırlığıyla doğan bebeklerde görülmekte. Kadınlarda ise faktörü nedeniyle daha fazla görülmekte.
Göbek fıtığı ameliyatı, kişinin yaşam kalitesini düşürebilen göbek fıtığı sorununu ortadan kaldırmakta. Genel cerrahi bölümünün ilgilendiği göbek fıtığı için Genel Cerrahi bölümüne başvurabilirsiniz.
Bu Yazımızda Neler Var:
A. Göbek Fıtık Ameliyatı Nedir?
Karın içerisinde göbek deliğinin yakınındaki bölgelerde karın kaslarının arasından dışarı çıkması sonucu ortaya çıkar. Göbek fıtığı yaygın bir rahatsızlık olmasının yanı sıra zararsızdır. En çok bebeklerde görüldüğü biliniyor fakat zaman zaman yetişkinlerin de karşılaştığı bir rahatsızlıktır.
B. Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Göbek fıtığı kendisinin göbek çevresinde bir şişlik veya çıkıntı şeklinde gösterir. Göbek fıtığı şişkinliği genellikle öksürdüğünde veya zorlandığında belli olmakta. Aynı zamanda karın ağrısına da neden olabilir. Karın ağrısına sebep olmasıyla günlük yaşamı da zorlaştırmakta.
Bazı nadir durumlarda fıtık boğulması gerçekleştirip riskli duruma taşıyabilir bu nedenle de fıtık küçük olsa dahi tedavi edilmelidir, göz ardı edilmemelidir. Göbek fıtığının belli başlı belirtileri ise şöyledir;
- Göbek bölgesinde çıkıntı veya şişlik
- Şişlik veya çıkıntılı bölgede ağrı
- Şişlik olan bölgede baskı hissetme
- Dışkı yapamama
- Dışkı yaparken ağrı hissetme
- Mide bulantısı (bazen mide bulantısıyla beraber kusma isteği de gelmekte)
- Hareket etmekte zorlanma
C. Göbek Fıtık Ameliyatı Nasıl Olur? Göbek Fıtık Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Göbek fıtık ameliyatı, göbek deliğinin çevresinden küçük bir kesi yapılarak fıtıklaşmış dokuyu karın boşluğuna iterek gerçekleştirilir. Karın duvarındaki açıklık kapatılarak fıtığın genişliğine bağlı yamalar ile takviye yapılır.
Göbek fıtık ameliyatı sürecinde genel anestezi kullanılır. Hem açık (klasik) hem de kapalı (laparoskopik) olarak operasyonu gerçekleştirmek mümkün. Bu operasyonlar süresince sentetik yamalar kullanılır.
1- Göbek Fıtık Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Göbek fıtığı ameliyatı süresi hastadan hastaya ve uygulanan yöntemlere göre değişiklik gösterebilir.
2- Göbek Fıtık Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Ameliyatın süresi kadar ne sürede iyileşeceği de hastadan hastaya değişmekte. Hastanın kilosu, hijyeni ve ameliyatında kullanılan uygulamalar gibi etkenler sonucu iyileşme süreci de değişmekte.
Göbek fıtık ameliyatı açık ya da kapalı yöntemlerle gerçekleştirilir. Kapalı ameliyat yapılmışsa 3 gün sonra, açık ameliyat yapılmışsa 10 gün sonra işe dönülebilir. Fakat fiziksel güç gerektiren işte çalışanların işe dönüşünü biraz daha erteleyip durumlarını garantiye almaları önerilir.
D. Göbek Fıtık Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Ameliyat riskleri de ameliyat sonrası riskleri de oldukça nadirdir. Ameliyat sonrasında göbek fıtığına bağlı olarak kabızlık, şişlik, ağrı, kusma, gaz, bulantı ve kusma görülebilir. Bunun yanı sıra fıtıkta boğulma gerçekleşirse acil cerrahi müdahale gerekir. Tüm bunlara fıtık boğulması belirtileri de denilebilir.
Bağırsağın sıkışmasıyla kan akışı tamamen kesilip doku ölümüne yol açabilir. Enfeksiyon karın boşluğuna yayılıp yaşam fonksiyonlarını tehdit edecek bir duruma dönüşebilir. Göbek fıtığına sahip olan kişilerin bağırsak tıkanıklığı yaşama olasılığı ise bir o kadar yüksektir. Bu komplikasyonların tedavi edilmesi için ise acil olarak cerrahi bir müdahale gerekmektedir.
Göbek fıtık ameliyatı uzman doktorlar tarafından uygulanan bir operasyon olup uzman doktorlar tarafından yapılmasına bağlı olarak risk oranı düşüktür. Göbek fıtığına iyi gelmesine adına bol sıvı alıp kabızlığı önleyebilirsiniz. Aynı zamanda ağır kaldırmaktan da kaçınmalısınız.
E. Göbek Fıtık Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ameliyat sonrası iki saat boyunca bir şeyler yiyip içilmemesi gerekir. Cerrahi işlem yapılan bölgeden sızıntı olması ise gayet normaldir. Operasyon sonrasında ağrı ve şişlik ile karşılaşılabilir. Ağır kaldırmamak ve yorucu işlerden ise kaçınmanız gerekir. Doktorunuzun verdiği ilaçlar ise düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.
Ameliyat sonrasında hastanın durumuna bağlı olarak en az bir gece hastaneye yatış yapılır. Bu sebeple hastanın yanında bir de refakatçı bulunması gerekir. Genel Cerrahi uzmanının belirlediği saatlerde ve aralıklarda refakatçı yardımıyla hastanın yürüyüş yapması gerekir.
Ameliyat sonrasında doktorun yemeye ve içmeye izin verdiği an itibariyle bol su tüketilmelidir. Kabızlıktan kaçınmak adına ağrı kesicileri doktorun önerdiği şekilde kullanmak gerekir. Ameliyat sonrası ilk 72 saat araba kullanılmaması gerekmektedir. Aynı zamanda rahat kıyafetler giyilmesi önerilir. Kişi kendisinin hazır hissettiği zaman içerisinde işine ve gündelik hayatına dönüş yapabilir.
İlginizi Çekebilir: Rejuvent Klink Nerededir? Hakkında Bilmeniz Gereken 6 Detay!