Protez Diş Nedir? Nasıl Yapılır? Kimlere Uygulanır?
Protez diş, diş kayıplarında uygulanan tedavilerden biridir. Burada temel hedef, hastaların diş kayıplarından dolayı yaşamış olduğu çiğneme ve konuşma problemleri ile estetik kaygıları gidermektir. Protez dişlerle ilgili merak edilen tüm detaylar yazının devamında.
Bu Yazımızda Neler Var:
Protez Diş Nedir?
Protez diş; kaybedilen dişlerin telafisi için kişiye özel olarak hazırlanan yapay dişlerdir. Bu dişler, kişinin ağız yapısı ve ölçüleri dikkate alınarak hazırlanır. Böylece hastanın ağzına tam olarak uyum sağlaması, doğal görünmesi ve estetik açıdan kaygıları gidermesi mümkün olur.
Diş hekimliği uygulamalarında öncelik her zaman sağlıklı dişlerin korunmasıdır. Ancak farklı nedenlere bağlı olarak diş kayıplarının yaşandığı da bir gerçektir. Bazen tedavi edilemeyeceği anlaşılan dişler için tek çözüm, diş çekimidir. İşte bu türden nedenlerden dolayı dişlerinin bir kısmını veya tamamını kaybedenler, protez dişlerle çiğneme ve konuşma konusundaki ihtiyaçlarını giderirler.
Protez dişlerin yapımı sırasında da mevcut sağlıklı dişlerin korunmasına özen gösterilir. Yapılan fiziki muayene ve kontroller neticesinde sağlam olduğu anlaşılan dişlere dokunulmaz ve bunlara uygun olarak protezler hazırlanır.
Protez diş konusundaki ihtiyaçlarınız için kliniğimizi tercih edebilirsiniz. Deneyimli uzmanlarımız, yeni nesil diş protezi seçeneklerimiz ile ihtiyaç ve beklentileriniz en üst seviyede karşılıyoruz. Galaksi Diş Kliniği hekimlerinin sahip olduğu deneyim ve uzmanlıktan yararlanarak, sorunsuz protezlere sahip olmak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Protez Diş Nasıl Yapılır?
Protez dişler, hastalardan alınan ölçülere göre akrilik malzeme veya porselen ile yapılmaktadır. Hangi malzemenin kullanılacağı, tamamen hastanın tercihine bağlıdır. Malzeme seçimi yapıldıktan sonra ölçüler laboratuvara gönderilir ve protezler burada özel tekniklerle hazırlanır.
Ağız içi ölçüler alınırken detaylı muayene yapılır. Kemik çıkıntıları, daha önceki diş çekimlerinden kalan parçaların tespiti için röntgen istenebilir. Röntgen sonuçları ve fiziki muayenedeki detaylar dikkate ölçümler yapılır. Ayrıca mevcut doğal dişlerin durumu da yakından değerlendirilir. Çürük ve kurtarılması mümkün olmayan dişler çekilir. Böylece hazırlanacak protezin uzun süre ihtiyaçları karşılaması sağlanır.
Protezin yapılması sürecinde hastanın ihtiyaçları ve beklentileri önemli belirleyicilerdir. Günümüzde kullanılan farklı protez diş modelleri bulunmaktadır. Hastalar, ihtiyaçlarına uygun olan seçenekler arasından istediklerini tercih edebilmektedir.
Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?
Protez dişlerin kendi içerisinde farklı türleri bulunmaktadır. Bunlar, kendi içerisinde hareketli ve sabit olarak iki sınıfa ayrılır. Her sınıfın içerisinde farklı protez tedavisi seçenekleri vardır. O bu seçeneklere ilişkin tedaviler şu şekildedir:
Hareketli Diş Protezleri
Hareketli protezler, isimlerinden de anlaşılacağı üzere hareketlidir, yani çıkarılabilir. Hareketli protezler, çok sayıda diş eksiğinin bulunduğu ve sabit protez imkanının olmadığı zamanlarda tercih edilir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan hareketli protezler şunlardır:
1 – Parsiyel Protezler
Kancalı protez olarak da bilinen parsiyel protezler, doğal dişlerin bir kısmının kaybedildiği durumlarda tercih edilir. Tek parça döküm şeklinde üretilen bu ürünler, eksik dişlerin tamamlanmasını sağlarken, mevcut doğal dişlere de kroşe tellerle tutunarak destek almaktadır. Estetik sorunların yaşanmaması için tel görünümünün gizlendiği estetik yöntemler kullanılmaktadır.
2 – Total Protezler
Ağızda doğal bir tane dahi diş olmadığında tercih edilen yöntemdir. Alt ve üst çenedeki kemik dokusu ile desteklenir ve bu şekilde ağızda durması sağlanır. Ağızı tamamen doldurduğundan, ilk zamanlarda hastalar alışmakta zorlanır. Tükürük bezlerinin sürekli uyarılması ve protezlerin sürekli hareket etmesi, alışmayı zorlaştırır.
Her ne kadar alışması zor olsa da, ortalama 4-6 hafta sonra hastalar bu proteze alışır ve diş eksikliğinden dolayı yaşadıkları sorunları aşarlar.
3 – İmmediat Protezler
Geçici protez olarak da bilinen bu seçenek ise diş çekiminden sonraki estetik kaygıların giderilmesi için geçici olarak kullanılır. Kalıcı protez diş tedavisi tamamlanana kadar bu protezler kullanılır.
4 – İmplant Üstü Protezler
Ağzında dişi olmayan hastalarda hareketli protezlerin tutunması son derece zordur. Bu tutunmayı artırmak için hastalara diş implantı tedavisi uygulanabilir. Tedavi sonrasında takılan implant ile birlikte kullanılan hareketli protezler, implant üstü protez olarak isimlendirilir.
Sabit Diş Protezleri
Sabit protezler, hastaların ağızlarında sabit kalır ve çıkarılamaz. Sabit kalmalarından dolayı hareketli olan protezlere göre daha rahat bir kullanım sağlar. Ancak bu tedaviler, genellikle düşük sayıdaki diş kayıplarında veya dişlerdeki estetik ve işlev problemleri durumunda tercih edilmektedir. Yaygın olarak kullanılan sabit protezler şunlardır:
1 – Diş Kaplama (Porselen-Zirkonyum Kaplama)
Sabit diş protezi denildiğinde akla gelen ilk seçeneklerden biri diş kaplamadır. Bu protezler, mevcut dişlerdeki işlev ve estetik problemlerin giderilmesi için kullanılır. Uygulama şekli ise mevcut dişin yontularak inceltilmesi ve üzerine bir kaplamanın yerleştirilmesi şeklindedir.
Kaplamalar, hastalara özel olarak porselen ve zirkonyum gibi malzemelerden yapılır. Doğal diş rengi ile uyumlu, sağlam ve uzun ömürlü tedavilerdir.
2 – Yaprak Kaplama Protez Diş
Yaprak kaplama, klasik anlamdaki diş protezlerinden farklıdır. Bu tedavide temel hedef, dişlerdeki leke ve diğer estetik problemlerin giderilmesidir. Bunun için dişlerin ön kısımları çok hafif yontulur ve ilgili bölgeye adeta yaprak kalındığında protezler yapıştırılır.
3 – All On 4 Dental İmplant
All on 4 uygulaması, hiç doğal dişi olmayanlar için geliştirilmiştir. Bu tedavide, alt ve üst çeneye yerleştirilen implantların üzerinde tüm dişlerin olduğu tek parça halindeki protez yerleştirilir. Böylece 4 implant ile bir çenedeki bütün eksik dişler tamamlanır. Benzer uygulama diğer çeneye de yapılır.
Bu tedavinin uygulanması için hastaların çene kemiği yoğunluklarının yeterli seviyede olması gerekir. Ayrıca uygulama yapılacak çenede doğal diş de olmamalıdır.
4 – Sabit Köprü Protezi
Eksik dişlerin telafisinde, komşu dişlerden yararlanılan köprü yönteminin kullanılmasına dayanan tedavidir. Tedavide izlenen adımlar şu şekildedir:
- İlk olarak komşu dişler törpülenerek inceltilir.
- İnceltilen dişlerin üzerine kaplama, eksik dişin olduğu bölgeye ise protez diş gelecek şekilde ayarlama yapılır.
- Tek parçadan oluşan ve üç dişi etkileyen protez ilgili bölgeye yapıştırılır.
Diş protezi tedavilerinin her birinin temel hedefi, avantajları ve dezavantajları farklıdır. Bunlara dair detaylar için aşağıdaki tablo incelenebilir:
Diş Protezi Türü | Amaç | Avantajlar | Dezavantajlar |
Tam Diş Protezi | Tam diş kaybının telafisi | Eksik dişlerin yerini alır.
Ağız fonksiyonlarını ve estetiği iyileştirir. |
Hareketlidirler ve adaptasyon süreci gerekir. |
Parsiyel Diş Protezi | Kısmi diş kaybının telafisi | Diş eksikliklerini giderir.
|
Hareketli ve çıkarılabilir yapıdadırlar.
Klipsler veya bağlantılar gerekir. |
Sabit Köprü Protezi | Sınırlı sayıdaki eksik dişin telafisi | Estetik bir çözüm sunar.
Diş fonksiyonlarını geri kazandırır. |
Komşu dişlerin törpülenmesini gerektirir.
|
İmplant Destekli Protez | İmplantlar üzerine protezlerin yerleştirilmesi | Güçlü ve stabil bir tutuş sağlar.
Diş eti ve çene kemiği kaybını önler. |
İmplant cerrahisi gerektirir. |
Hareketli Protezler | Tam veya kısmi diş kaybını telafisi | Çıkarılabilir ve temizlenebilir.
Uygun fiyatlı bir seçenektir. |
Hareketli olması rahatsızlık yaratabilir.
Adaptasyon süreci gerektirir. |
Sabit protez, hastaların eksik diş problemlerini kalıcı olarak gideren tedavilerdir. Klinik olarak sabit veya hareketli protez tedavilerinde en yeni teknikleri kullanıyoruz. Böylece protez konusunda sorunsuz bir deneyim almanızı sağlıyoruz. Dr. Yasin Akgül’ün uzmanlığında bu tedavileri yaptırmak için kliniğimizi tercih edebilirsiniz.
Kimlere Protez Diş Tedavisi Uygulanır?
Diş protezlerinin temel hedefi, eksik dişlerin telafisidir. Dolayısıyla buradaki tedaviler için uygun adaylar şu şekilde sıralanabilir:
- Tam diş kaybı olanlar
- Kısmi diş kaybı olanlar
- Bir veya sınırlı sayıda dişi eksik olanlar
- Dişlerinde estetik problemler bulunanlar
Protez Diş Fiyatları
Diş protezlerine ilişkin farklı tedaviler bulunmaktadır. Her bir tedavinin kapsamı ve dolayısıyla da fiyatlandırması farklıdır. Hareketli ve akrilik malzemelerden yapılan tedavilerin fiyatları, implant tedavisi gerektiren sabit protezlere göre daha uygun seviyededir. Kullanılacak protezlerin porselen veya zirkonyum olması, fiyatların artmasına neden olan unsurlardır.
Dr. Yasin Akgül, bu tedavilerden en uygun fiyat avantajı ile yararlanmanızı sağlamaktadır. Bu tedavilerden yararlanmak ve fiyatlar hakkında daha detaylı bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Protez Diş ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Protez diş ile ilgili sık sorulan sorular ve bunlara ilişkin yanıtlar şu şekildedir:
1 – Sabit Protez Diş Nasıl Takılır?
Sabit protezler, tedavinin türüne ve gerektirdiklerine göre implant ya da diğer dişlere yapıştırılarak takılır.
2 – En İyi Takma Diş Hangisi?
En iyi takma diş, hastaların ihtiyaçlarına en iyi cevabı veren ve bunu yaparken de rahatsızlık hissettirmeyen protezlerdir. Dolayısıyla en iyi protez, kişiden kişiye göre değişmektedir.
3 – E-Devlet Diş Protez Hakkı Nedir?
Devlet hastanelerde ücretsiz olarak takma diş yaptırılabilmektedir. Ancak devlet, hastalara 4 yılda bir defa ücretsiz tedavi hakkı vermektedir. Bu süre, e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir.