Göz Tutulumu Belirtileri Nelerdir : 5 Temel Belirti
Göz tutulumu belirtileri nelerdir? Göz romatizması nedir neden olur? Göz yuvarlağının tam ortasında bulunan jel benzeri maddenin çevresinde 3 tabakalı bir kılıf sarmalı bulunmaktadır. Ortadaki tabaka olan uveanın iltihaplanmasının sonucunda üveit meydana gelir. Yani, göz tutulumunda meydana gelen belirtilerin yaşanmasına neden olan asıl durum, ciddi derecede önem arz eden iltihaplanma sorunudur.
Üveit, gözün uvea adı verildiği iris, koroid ve kirpiksi bölümden oluşan tabakalarını etkileyebilmektedir. Bu durum göz tutulumu belirtileri ve benzer rahatsızlıkları da beraberinde getirmektedir. Göz tutulumu belirtileri nelerdir? Sorusunun yanıtı ve belirtiler hakkındaki tüm detaylar yazının devamında…
Bu Yazımızda Neler Var:
En Çok Rastlanan Göz Tutulumu Belirtileri
Gözün ön bölümünde belli dönemlerde meydana gelen görme hassasiyetleri, günlük yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Günlük rutinde aksamaların yaşanması, özellikle de bu durumun araba kullanırken ve iş hayatının işleyişinde kontrol edilememe noktasına gelerek büyük sıkıntılara yol açmaktadır.
En yaygın belirtiler arasında gözde kızarıklık, göz çevresinde ağrı, bulanık görme, ışığa karşı hassasiyet ve uçuşma şeklindedir. İşte, göz tutulumu belirtileri;
1. Belirti: Göz Kanlanması
Göz romatizması belirtileri arasında en çok rastlanan, önemli sağlık sorunlarından biri göz kanlanmasıdır. Bu belirti birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir; uykusuzluk, yorgunluk, ilaç kullanımı, aşırı ışığa maruz kalmak ve göz hastalıkları gibi. Durumlardan etkilenebilmektedir.
Göz tutulumu belirtileri arasında yer alan göz kanamaları sadece gözün ön tarafında değil, gözün arka kısmında da gerçekleşebilir. Arka kısımda oluşan kanlanmalar, görünürde fark edilmez. Göz doktorunun ancak üveit tanısı koyması ile göz kanlanmasının iltihaplanmadan kaynaklandığı olduğu söylenebilmektedir.
Göz iltihaplanmaları ise birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle de arka üveit belirtileri olarak en çok karşılaşılan sorun, gözde aşırı kanlanmadır.
2. Belirti: Göz Sulanması ve Göz Küresinde Ağrı
Göz sulanması ve göz küresinde ağrı hissiyatı birçok sağlık sorununa bağlı olarak görülebilmektedir. Mevsimsel geçişler ve anlık alerjik reaksiyonlarla karıştırılan göz sulanmaları, doktorun tanısı ile netlik kazanır.
Göz küresinde ağrı ise, çizilme, kaşıntı, yanma şeklinde başlar. Ardından tahriş nedeniyle göz küresinde ağrıya sebebiyet verebilir. Ağrının derecesi ve nedeni doktor tanısı ile belirlenebilmektedir.
Göz sulanması ve göz küresi ağrısı gibi göz tutulumu belirtileri için anlık çözümler bulunabilir. Ancak, üveit hastalığı belirtileri arasında yer alan bu sorunların diş sıkma sorunu gibi tekrarlanmaması için kontrol altında tutulması gerekir.
3. Belirti: Işığa Karşı Hassasiyet ve Kamaşma
Üveit hastalarının yorumları arasında en çok karşılaşılan belirtiler ışığa karşı duyulan hassasiyet ve kamaşmadır. Üveit hastalığının tedavisi ile bu hassasiyet ortadan kaldırılabilmektedir. Ancak, tedavi sonrasında hastanın en az 3 ayda bir düzenli olarak izlenmesi gerekir.
Anlık çözümler bulunsa dahi, hastalık tekrarlayabileceğinden dolayı kontrolüne ara verilmemelidir.
4. Belirti: Lekeli – Bulanık Görme veya Ciddi Görme Kaybı
Göz tutulumu belirtileri arasında lekeli – bulanık görme ve ciddi görme kayıpları bulunmaktadır. Bu belirtiler birçok nedene bağlı olarak görülebilmektedir. Altta yatan birçok nedenden kaynaklanabilmesinden dolayı mutlaka alanında deneyimli doktorlar tarafından araştırılmalı ve sorunun kaynağına ulaşılmalıdır. Ardından, gerekli tedavi yöntemleri uygulanmalı, belli aralıklarla kontrolü yapılmalıdır.
Göz tutulumu belirtileri tedavisi sırasında bulanık görmeye eşlik eden diğer semptomlar da değerlendirmeye tabi tutulmalıdır. Doğru teşhisin yapılması, göz sağlığını korumak açısından ve altta yatan göz hastalığını belirlemekte yardımcı olması için önemlidir.
Lupus göz tutulumu belirtileri ve üveit hastalığı olma olasılığı göz önünde bulundurularak, göz doktoru tarafından tanı koyulması gerekmektedir.
5. Göz Tutulumu Belirtileri: Ani Oluşan Işık Çakmaları
Tekrarlayan üveit sorunları arasında hastalarda en sık karşılaşılan sorun ani oluşan ışık çakmalarıdır. Gözün iç yapısında meydana gelen sorundan kaynaklı bir problem olduğuna işaret eden bir durumdur. Bağışıklık sisteminizde meydana gelen olası zayıflama ve enfeksiyon sorunları, organ ve dokularınıza zarar verebilir, gözünüz ve göz kapağı da bu durumdan fazlasıyla etkilenir.
Göz tutulumu belirtileri olarak karşılaşılan anlık ışık çakmaları; araç kullanırken, yolda yürürken, yemek yaparken, işte çalışırken, okulda, günlük hayatın her an her yerinde günün akışını bozabilmektedir. Bu durum, günlük yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkilemektedir.
Hastaların bu şikâyetten kurtulmaları için bazı tedavi yöntemleri ve göz cerrahi operasyonları bulunmaktadır. Tedavisi ise, ışık çakmalarının nedenine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Doktorun belirlediği tedavi yöntemleri anlık çözümlerde olabilmektedir. Bu nedenle, tedbirli olmakta fayda var, hastalık tekrarlayabileceğinden dolayı kontrolüne asla ara verilmemelidir.