Tüp Mide Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Gerçek!
Tüp mide ameliyatı birçok insan tarafından merak edilen konuların başında yer almaktadır. Birçok insanın memnun kaldığı bu yöntem aynı zamanda bazı risklere de sahip olabiliyor. Tüp mide ameliyatı riskleri de araştırılan konular arasındadır.
Obezite ülkemizde ve dünyada en sık rastlanan hastalıklar arasında yer almaktadır. Hatta akciğer kanserinden sonra en ölümcül hastalık sayılmaktadır. Bu sebeple tüp mide ameliyatı doğru araştırılmalı ve karar verilmelidir.
Bu Yazımızda Neler Var:
Tüp Mide Ameliyatı Hakkında 10 Gerçek!
Tüp mide ameliyatı vücut kitle endeksi 50’den yüksek olan ve süper obez olarak kabul edilenler için önerilen adımlardan biri olsa da vücut kitle endeksi daha düşük kişilerde zayıflamak için bu yönteme başvurabilirler. Peki vücut ağırlığının boy uzunluğu karesine bölünerek bulunan vücut kitle endeksi tablosu nasıldır? İşte cevabı
Vücut Kitle Endeksi Sonuçları |
18, 5 kg/m² ‘nin altında ideal kilonun altında |
18,5 ve 24,9 arasında ideal kilo |
25 ve 29,9 arasında ideal kilo üzerinde |
30 ve 39,9 arasında ideal kilo çok üzerinde obez |
40 ve sonrası süper obez |
Operasyon sonrası komplikasyon oranı %8 olarak tanımlanmıştır. Bu sebeple kilolarından rahatsız olanlar için güvenli yollardan biri olarak kabul edilmiştir. Tüp mide ameliyatı sonrası genellikle kiloların %55’i ilk bir yıl içerisinde verilmektedir. İşte tüp mide ameliyatı ile ilgili diğer gerçekler.
1 – Tüp mide Ameliyatı Nasıl Uygulanır?
Tüp mide ameliyatının asıl amacı mide hacmini küçültmek ve kişinin tek seferde yiyebileceği yemek miktarını azaltmaktır. Bu sayede kilo verilmesi sağlanır. Obezite cerrahisi işlemleri arasında en sık uygulanan yöntemler arasındadır.
Bu yöntemde midenin antrum adı verilen alt kısmından itibaren stapler hattı boyunca %85 i çıkarılır ve mide kapasitesi en fazla 100 ml olacak şekilde bırakılır. Mide operasyon sonrasında tüp şekline benzediği için işlemin adı tüp mide ameliyatıdır. Açık cerrahi işlem gerektirmez bu da daha çabuk iyileşme imkânı sunmaktadır.
2 – Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaç Kilo Verilir?
Tüp mide ameliyatı obezite ile savaşın yanında vücuttan atılan kilolarla beraber birçok hastalığı da yok ettiği görülmüştür. İlk bir yıl içerisinde süper obez hastaların yaklaşık 40-50 kilo kaybettikleri ve buna bağlı olarak karaciğer hastalıklarının ve diyabet gibi hastalıklarında ortadan kalktığı gözlemlenmiştir.
Ebetteki kilo verme olayında eski beslenme düzenine geri dönmek gibi durumlarda verilen kiloların geri alınabileceği gerçeğini de göz ardı etmemek gerekir.
3 – Tüp Mide Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Her ameliyatın kendi içerisinde risk durumları vardır. Tüp mide ameliyatı riskleri tüm ameliyatlar içerisinde hafif-orta derecede riskli ameliyat olarak tanımlanır.
- Komplikasyon görülme olasılığı %1 veya %2 olarak kabul edilmektedir. Genellikle hastaların çoğu ilk gün ayaklanırlar.
- Hastanede kontrol altında olma süreleri ise 3-4 gün arasında değişmektedir.
Uzun süre yapılan araştırmaların sonucunda tüp mide ameliyatı olan kişilerin uzun süreçte kilolarının %70-80 oranında kaybettikleri görülmüştür. İlk birkaç ay içinde verilen kilolar belirgin hale gelmektedir. Tüp mide ameliyatı olup pişman olanlar sayısı oldukça azdır.
4 – Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Ağrı Yaşanır mı?
Genel anestezi ile kapalı cerrahi işlem ile yapılan ameliyattır. Diğer kilo kaybı ameliyatlarından daha az acılıdır. Ve komplikasyon oranı az olması nedeniyle en sık tercih edilen işlemlerden biridir. Bu ameliyat sayesinde mide kelepçe işlemi neredeyse tamamen ortadan kalkmıştır.
5 – Ameliyat Sonrası Mide Tekrar Genişler mi?
Tüp mide ameliyatında midenin %80 lik kısmı alınır ve mide hacmi 100 ml kalacak şekilde ayarlanır. Elbette ki mide ameliyatı sonrası beslenme de süreç açısından oldukça önemlidir. Doktorunuzun önerdiği beslenme düzenine uymadığınız sürece sonrasında hızlıca kaybettiğiniz kiloları almanız olası bir durumdur.
6 – Tüp mide Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Ameliyat sonrası beslenme düzeni oldukça önemlidir. Operasyon sonrası ilk haftalarında tamamen sıvı beslenmek gerekir. Daha sonrasında sırayla püre kıvamında ve katı beslenmeye kademeli bir şekilde geçilir. Mide kendini en çabuk yenileyen organlar arasında yer alır. Bu sebeple doktorunuzun verdiği diyet beslenme düzeni kısa sürede iyileşmenizi sağlayacaktır.
Çabuk doyma ve az yeme avantajını ne kadar iyi kullanırsanız süreci o kadar kolaylaştırırsınız. Bunun en kolay yolu ise sıvı ve katı besinler arasında bir miktar zaman koymaktır. Ameliyat sonrası ilk aylarda takviye gıdalara ve vitaminlere ihtiyacınız olabilir. Yine bu duruma doktorunuz karar verecektir.
7 – Ameliyat Sonrası Spor Yapılır mı?
Bilindiği gibi egzersizler ve sporlar hızlı zayıflama süreçlerinde sıkılaşmayı kolaylaştırır. Tüp mide ameliyatısonrasında ağır sporları hekimler önermez. Belli bir süre geçtikten sonra spor ve egzersizlerinize dönebilirsiniz. Fakat yürüyüş gibi etkinlikleri yapabilirsiniz.
8 – İki Kere Mide Ameliyatı Olunur mu?
Ameliyat sonrası genellikle ideal kiloya ulaşmak ortalama 18 ayı bulabilir. Bu süre hastadan hastaya değişiklik gösterir. Bu süre aynı zamanda bazı değişenlere bağlıdır. Boy, kilo, yaş gibi etkenler sürecinizi etkiler. İkinci kez ameliyat olabilir. Burada ilk ameliyatın etkileri de elbette ki önemlidir. Genellikle ilk ameliyatta sonuç alınamaması hastanın eski beslenme düzenine dönüşü ile alakalıdır.
9 – Ameliyat Sonrası Kesinlikle Yenmemesi Gereken Besinler Nelerdir?
Ghrelin adlı hormon açlık hormonudur. Tüp mide ameliyatı ile midenin gastrik fundus kısmının büyük bir bölümü alınır. Bu sayede açlık hormonu daha az salgılanır. Fakat operasyondan belli bir süre sonra mide kapasitesinde ve açlık oranında artış gözlenebilir. Burada en önemli unsur neyle beslendiğinizdir.
Ağır ve kızartılmış ürünlerden uzak durmanız kilonuzu korumada etkili olacaktır. ayrıca yüksek kalorili yiyeceklerden de uzak durmanız önerilmektedir.
10 – Operasyon Sonrası Üşüme Olur mu?
Mide küçültme ameliyatı sadece mide kapasitesini etkileyen bir ameliyattır. Bağırsak fonksiyonlarınızı etkilemez. Bu nedenle anemi gibi hastalıkları tetiklemez. Aksine vücudunuzda kiloya bağlı hastalıkların da zamanla iyileşmesine sebep olacaktır. ilk aşamada hızlı kilo verme sebebiyle üşüme yaşayabilirsiniz. Bu bir sağlık sorunu olarak görülmez.
Merak Edilen Sorular
Günümüzde kiloya bağlı sorunlar oldukça artmıştır. Bu sebeple insanlar hızlı kilo vermeye ve kalıcı çözümlere yönelmişlerdir. Bu noktada mide küçültme ameliyatı en çok tercih edilen ameliyatlardandır.
1 – Mide Ameliyatı Kimlere Ücretsiz?
Mide küçültme operasyonu devlet hastanelerinde yapıldığında bazı durumlarda SGK tarafından karşılanmaktadır. SGK tüp mide ameliyatı fiyatı ise en önemli kriter olan kilo vücut indeksine bakılarak belirlenir.
2 – Tüp Mide Operasyonu Kaç Dk Sürer?
Ameliyat genellikle 1 ya da 2 saat sürmektedir. Genel anestezi ile yapılan bu ameliyatta hastanın bilincinin açılması ve ameliyata hazırlık sürecini de göz önüne almak gerekir.
3 – Tüp Mide Tekrar Büyür mü?
Ameliyat sonrası mideniz tekrar genişleyebilir. Bu süreçte aşırı gıda tüketimi daha midenizin daha çabuk büyümesine sebep olacaktır.