İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Yapılır | İdrar Kaçırma Nedir? İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?
İdrar kaçırma tedavisi mümkün olan rahatsızlıklardan bir tanesidir. Kadınlarda ya da erkeklerde ortaya çıkabilen bu durum yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltmaktadır. Halk arasında idrar kesesi olarak da bilinen mesane, idrarların biriktiği yapıdır.
Mesanenin kaçılıp gevşemesi ise beyin ve sinirler tarafından kontrol edilmektedir. Normal dönemde idrar miktarı arttıkça mesane genişleyerek, tolere eder. İdrar yapılmak istendiğinde ise üretra aracılığı ile idrar dışarı atılmaktadır. Peki, İdrar kaçırma nedir ve idrar kaçırma nasıl tedavi edilir?
Bu Yazımızda Neler Var:
İdrar Kaçırma Tedavisi | İdrar Kaçırma Nedir?
İdrar kaçırma kontrol edilemeyen ve istemsiz olarak gelişen bir rahatsızlıktır. Tıpta üriner inkontinans olarak da bilinmektedir. İleri yaşta görülen bu durum süreklilik kazanıyorsa, bir hastalık olduğu kabul edilmektedir. İdrar kaçırma sorunu özellikle yaşam kalitesini düşürmekte, sosyal ve psikolojik açıdan birçok problem doğurmaktadır.
İdrar Kaçırma Hangi Hastalığın Belirtisidir? İstemsiz İdrar Kaçırma Neden Olur?
İdrar kaçırma başlı başına bir hastalık kabul edilmektedir. Bu kapsamda, idrar kaçırma kesinlikle hafife alınmamalı, nedeni ve tedavisi için bir doktora başvurulmalıdır. İdrar kaçırma tedavisi için hastalığın nedenleri belirlenmelidir. İdrar kaçırma nedenleri ise şu şekilde sıralanabilecektir;
- İlerleyen yaş,
- Obezite,
- Genetik faktörler,
- Kabızlık,
- Zorlu doğumlar,
- İdrar torbası sarkması,
- Sistit,
- Vajinal enfeksiyonlar,
- Erkeklerde prostat büyümesi,
- Menopoz,
- Böbrekte taş varlığı,
- Şeker hastalığı,
- Demans veya Alzheimer hastalığı,
- Sinir sistemi hastalıkları,
- Bazı ilaçların kullanılması,
- Vajina ile mesane arasında fistülün olması
A) Erkeklerde İdrar Kaçırma Nedenleri | Erkeklerde İdrar Kaçırma Tedavisi ve Erkeklerde İdrar Kaçırma Nedenleri
Erkeklerde idrar kaçırmanın en sık görülen nedeni prostat bezinin büyümesidir. Bu bezin büyümesi mesaneye aşırı baskının 3 olmasına neden olacağından, idrar kaçırma problemi ortaya çıkacaktır. Erkeklerde idrar kaçırma tedavisi genel olarak erkeklerde idrar kaçırma ilaçları kullanımı yanı sıra, prostat ameliyatı ile mümkün olabilecektir.
B) Kadınlarda İdrar Kaçırma Nedenleri
Kadınlarda idrar kaçırma nedenleri genel olarak idrar torbasının sarkması ya da zorlu doğum nedeniyle meydana gelmektedir. Kadınlarda idrar kaçırmanın önlenebilmesinde ilaç tedavisi yeterli olmazsa, cerrahi tedavi gerekebilir.
İdrar Kaçırma Tipleri Nelerdir?
İdrar kaçırma tedavisi, genel olarak idrar kaçırma şekline göre oluşturulmaktadır. İdrar kaçırma tipi ise kendi içerisinde 3 farklı kategoride ele alınmaktadır;
A) Stres İnkontinansı | Stres Tipi İdrar
Bu idrar kaçırma genelde gülme, hapşırma, ağır kaldırma gibi eylemler sonrasında meydana gelmektedir. Sinir ve kas zayıflığı nedeniyle geliştiği düşünülmektedir.
B) İdrar Kaçırma Tedavisi | Sıkışma Tipi İdrar Kaçırma Tedavisi
İdrar kaçırma tedavisi gerektiren bir diğer tip sıkışma tipidir. Bu idrar kaçırma türünde hasta aniden sıkışmakta, kontrolsüz bir şekilde kaçırmaktadır. Mesane kontrolsüz olarak kasıldığından bu tip gelişmektedir.
C) Mix İdrar Kaçırma
Bu idrar kaçırmaya neden olan stres inkontinansı ile sıkışma tipi idrar kaçırma aynı anda görülmektedir. Tedavi kaçınılmazdır.
D) Koital İdrar Kaçırma
Bu idrar kaçırma türü, eşler arası birliktelik sırasında meydana gelmektedir. Özellikle vajinal doğum yapan kadınlarda görülen bu durum, haz almanın da önüne geçebilecektir.
İdrar Kaçırmaya Hangi Bölümler Bakar? İdrar Kaçırma Hangi Bölüm Alanı?
İdrar kaçırma tedavisinde hangi bölüme gidileceği ise cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Kadınlarda genelde zorlu doğum, menopoz gibi nedenler yüzünden inkontinans gelişeceğinden Kadın Doğum uzmanına görünmek daha doğru olacaktır.
Erkeklerin ise Üroloji bölümü doktorlarına görünmesi tavsiye edilmektedir. Genel olarak her iki bölümde de idrar kaçırma tedavisi etkin bir şekilde yapılabilecektir.
İdrar Kaçırma Tanı Yöntemleri Nelerdir?
İdrar kaçırma tedavisi etkin bir şekilde yapılabilmesi için kesin olarak tanı konulmalıdır. Hastalarda bu durumun tanılanabilmesi için, doktor talebi doğrultusunda şu yöntemlere başvurulabilir;
- Sistometri,
- EMG,
- İdrar analizi,
- Sistoskopi,
- Pelvik ultrason
Kadınlarda İdrar Kaçırma Egzersizleri | İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Peki, idrar kaçırma düzelir mi? İdrar kaçırma tedavisi yapıldığı takdirde elbette kalıcı düzelme sağlanması mümkün olabilecektir. Tedavi cerrahi, ilaçlı veya lazer yöntemi ile yapılabilmektedir. Tedavide kullanılan ilaçlar ise idrar kaçırmanın esas nedenini önlemeye yöneliktir. Üroloji hekimleri nedeni çözümlemek adına cerrahi yöntemlere gerek duymuyorsa, gerekli ilaçları reçete edebilecektir.
İlaç tedavisi yanı sıra önerilen bir diğer yöntem ise Kegel egzersizleridir. Kasları güçlendirmek için yapılan Kegel egzersizleri hayatın her anında kolayca uygulanabilmektedir. Bu egzersizi yapabilmek için hastanın mesane kaslarını sıkıca tutması ve bir asansör çıkıyormuş hissi ile birkaç saniye bekletmesi gereklidir.
Yaklaşık 5-10 saniye bekledikten sonra kaslar bırakılmalıdır. Kegel egzersizleri her defa aynı adımları tekrarlamak kaydıyla günde 10-20 kez yapılmalıdır. Alanında uzman hekimlere göre bu egzersizler düzenli olarak yapıldığı takdirde, idrar kaçırma tedavisi etkinliği arttırabilecektir.
İdrar Kaçırma İçin Ne Yapmalıyız? Kadınlarda İdrar Kaçırma Bitkisel Tedavi
İdrar kaçırma durumu gibi bir durum söz konusuysa ilk olarak Kegel egzersizlerinin düzenli olarak uygulanması gereklidir. Düzenli uygulamada Kegel egzersizleri mesane kaslarının güçlendirilmesine yardımcı olur. İdrar kaçırma bitkisel yöntemlerle de hafifletileceği düşünülen bir hastalık olsa da sonuçlardan kesin ve net olarak emin olunmamaktadır.
İdrar kaçırmanın azaltabilmek için düzenli olarak sarı kantaron, civanperçemi ve meşe kabuğu bitkisinin içilmesi tavsiye edilmektedir. Buna bağlı olarak sağlıklı beslenme, aşırı kilo söz konusuysa zayıflamada alternatif tedavi yöntemleri arasında sayılabilecektir.
İdrar Kaçırma Ameliyatı Nedir? İdrar Kaçırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
İdrar kaçırma ile ilgili yaşam kalitesini düşüren, sosyal ve psikolojik açıdan problemler yaratan, kişinin özsaygısının azalmasına neden olan bir hastalıktır. İlaç tedavisinden başarılı sonuçlar alınamadığı takdirde, sağlıklı yaşam için cerrahi yöntemler kaçınılmazdır.
İdrar kaçırma tedavisi için kullanılan sling yöntemler mesane boynuna hamak şeklinde bir destek oluşturulmasına imkan sağlar. Bu mesaneye olan baskıyı önemli ölçüde azaltacağından öksürme, hapşırma gibi dönemlerde oluşan idrar kaçırma önlenebilecektir. Hastanede genel anestezi altında yapılan bu cerrahi operasyon yaklaşık 20-30 dakika sürmektedir.
Kadınlarda idrar torbasında sarkma nedeniyle idrar kaçırma gelişiyorsa, hastalara yine cerrahi bir operasyon yapılarak sarkan kısmının çıkarılması ve kalan bölümün dikilmesi amaçlanır. İdrar torbası esnek bir yapı olduğundan idrar kaçırma büyük ölçüde giderilebilecektir.
Mukozal doku onarımının yapıldığı ve bütünlüğün sağlandığı bu ameliyatta genel anestezi altında yapılmaktadır. Yaklaşık 30 dakika süren bu işlem sonrasında ortalama 10 günde tamamen iyileşme sağlanmaktadır.
A) İdrar Kaçırma Ameliyatı Kesin Çözüm Verir mi?
İdrar kaçırma tedavisi için ameliyat kesin çözüm veren bir yöntemdir. Yapılan cerrahi operasyon ile mesaneye olan baskı azaltılmakta ve dokuların onarımı yapılmaktadır. Bu kapsamda cerrahi operasyon geçiren hastalarda, idrar kaçırmanın tekrarlamayacağını söyleyebilmek mümkün olacaktır.
B) İdrar Kaçırma Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli? | Kadınlarda İdrar Kaçırma İlacı
İdrar kaçırma tedavisi için ameliyat tercih edilmişse, hastaların yaklaşık 1 ay boyunca ağır işlerden uzak durması tavsiye edilmektedir. Ameliyattan sonra yaklaşık 2-4 hafta boyunca cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Kişinin mesaneye olan baskıyı azaltabilmesi adına idrarını tutmaması da tavsiye edilmektedir. Hastanın bu süreçte ilaç tedavisine ve Kegel egzersizlerini düzenli olarak yapması da oldukça önemlidir.
Lazerle İdrar Kaçırma Tedavisi Mümkün mü? Kadınlarda İdrar Kaçırma Tedavisi
Lazerle yapılan idrar kaçırma tedavisi son günlerde oldukça popüler bir işlem olmuştur. Lazerle yapılan tedavinin asıl amacı, zayıflayan mesane boynundaki dokunun kolajen yapımını arttırarak güçlenmesini sağlamaktır. Benzer uygulama vajina gençleştirme sırasında da uygulanmaktadır. Bu işlem mesane, barsak ya da rahim sarkması bulunan kişilere uygulanan bir işlem değildir.
Lazerle idrar kaçırma tedavisi için, herhangi bir anesteziye gerek yoktur. Hastanın vajina bölgesine yaklaşık 10-20 dakika boyunca lazer ışınları verilmektedir. İşlem sonrasında kişinin hemen günlük yaşantısına dönebilmesi mümkün olacaktır.