Keloid Nedir? Keloid Tedavisi Nasıl Yapılır?
Keloid nedir? keloid genel anlamda vücudun aşırı hücre üretmesi durumu ve yaraların gereğinden fazla iyileşmesi durum ve sürecini ifade eden bir tür doku hastalığıdır.
Genelde yaralar iyileşme sürecine girdikleri zaman vücudumuzda doku onarımı durur. Ancak keloid hastalarında bu doku onarımı durmaz ve anormal şekilde devam eder. Peki keloid hastalığının detayları ve iyileşme süreci nasıldır? İşte bu hastalıkla ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar
Bu Yazımızda Neler Var:
Keloid Nedir? Kimlerde Görülür?
Keloid nedir? genellikle keloid hastalarında yaralanmaların iyileşme sürecinde dahi doku onarımı devam ettiği için yara iyileşme aşamasında bile devasa boyutlarda büyümeye başlar. Yüzeysel yaralanmalar dışında travmaya bağlı yaralanmalar ve darbeler sonucu ciltte oluşan kabarık cilt dokusuna keloid denir.
Genellikle pembedirler ve şekilsiz bir görüntüleri vardır. Kimi zaman kişilerin görünmeyen yerlerinde oluşur hastanın bunu fark etmesi bile mümkün olmayabilir. Ancak eğer yüz gibi daha göz önünde bir yerde oluşursa bu psikolojik olarak da kişilerde rahatsızlık yaratabilir.
Genellikle 13 ve 30 yaş arasında kişilerde görülür. 30 yaş ve sonrasında nadirde olsa görülebilmektedir. Keloid hastalığı genelde koyu tenli insanlarda beyaz tenli kişilere oranla daha sık görülebilir. En çok vücutta kulak, çene, göğüs, bacak ve kollarda görülür. Bu hastalık genelde bir cerrahi işlem sonucu vücudun gergin bölgelerinde oluşabileceği gibi kulak deldirdiğinizde bile oluşabilir.
Bazı durumlarda yapılan aşılar, suçiçeği gibi hastalıklar ve cerrahi müdahaleler de keloid görülme olasılığını arttırır.
Keloid Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Keloid hastalığının belirtilerinin ortaya çıkması ortalama 3 ay ile 1 yıl arasındadır. Fakat ilerlemesi ve büyümesi aylar hatta yıllar sürebilir. Peki nedir Keloid hastalığının belirtileri? İşte merak ettiğiniz belirtiler;
- Ciltte kaşıntılar başlar ve daha kuru bir cilt halini alır.
- Kırmızı, pembe ve mora yakın yara izleri oluşmaya başlar.
- Düz yapıda kabarık bir yara gibi görülebilir.
- İlk oluştuğu zaman daha açık renkte yaralar gibi görünse de zamanla renkleri koyulaşır.
- Cildinin kendi cilt tonundan daha koyu olur ve çevreden dikkat çekmeye başlar.
- Keloidler çevresindeki dokuya göre daha yumuşak ve hamurumsu bir yapıda olabilirler.
- Çoğu zaman kişide ağrı, hassasiyet ve kaşıntı gibi olumsuzluklara neden olabilmektedir.
- İleri zamanlarda hastalığın ilerlemesi durumunda dokundukça can yakıcı hale gelebilir ve bu durum artık tedavi vaktinin geldiğini işaret eder.
Keloid Oluşumu Nasıl Engellenir?
Vücudunuz keloid üretmeye yatkın bir bünyeye sahip olabilir. Ancak hiç endişelenmeyin. Bunu önlemek mümkündür. Kişisel bakımınızda dikkat edeceğiniz birkaç ufak detay ile keloid oluşumunu engelleyebilirsiniz.
- Vücudunuzda oluşan herhangi bir yarayı temiz ve nemli tutmaya özen gösterin.
- Yara olan bölgeyi sabunlu suyla yavaşça yıkayın ve sterilize edin.
- Cildinizi darbelerden ve yaralanmalardan koruyun.
- Kendi cildinize hassas davranın ve zarar vermemeye özen gösterin.
Bu detaylara önem verdiğinizde ve cildinizi tüm dış etkenlere karşı koruduğunuzda bu hastalığa yakalanma riskinizi de azaltmış olacaksınız. Eğer bir cerrahi müdahale sonrası vücudunuz keloid oluşturmaya meyilli ise ve bunu hissediyorsanız mutlaka doktorunuza danışın ve önlem alma konusunda erken hareket edin.
Keloid Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Keloid nedir? genelde keloid hastalığı tek tip olarak bilinir. Fakat birden fazla çeşidi bulunan bir hastalıktır. Tedavisi mümkün olan bu hastalığın çeşitleri ise şu şekilde;
Keloid Nedir? Çeşitleri Nelerdir? | |
Hipertrofik Keloid | Yara bulunan bölgede kabarık ve kalın bir doku yığını oluşur. Genellikle bir cilt yaralanmasından sonra meydana gelir. |
Atrofik Keloid | Ciltte genelde yara, sivilce sonrası oluşan lekelerden meydana gelir. cildin alt tabakalarının yok olmasıyla meydana geldiği bilinir.
|
Lineer Keloid | Belli bir yöne doğru uzanan tabakalar şeklindeki yara izleridir. Genellikle ameliyat izleri veya yanıklardan sonra meydana gelir. bakımı düzgün yapılırsa zamanla kaybolur. |
Keloidalis Keloid | Genellikle erkeklerde görülür. Saç derisine en yakın ense bölümünde görüldükleri bilinir. |
Keloid Nedir? Keloid Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Keloid nedir ve tedavi yöntemleri nelerdir? Gibi sorular birçok kişi tarafından merak edilir. Tedavisi için öncelikle dermatoloji, plastik cerrah ve genel cerrah tarafından tanı koyulması gerekmektedir. birçok insan cilt problemlerine belogent krem gibi ilaçlarla tedavi arar fakat bu yanlıştır. Önce Hekiminiz tarafından tanı koyulduktan sonra tedavisi elbette ki mümkündür.
Evde yapılan yöntemlerde keloid oluşumunda durdurucu ya da yavaşlatıcı etkiye sahip olabilmekle beraber keloid tedavisi saraçoğlu gibi önerilere sıklıkla başvurulur. Fakat en doğru yöntem hekiminizin önerisi olacaktır. Birden fazla tedavi çeşidi vardır.
1 – Kriyoterapi
Keloid hastalarında genellikle keloidin dondurulması yöntemi kullanılır. Zamanla yarada küçülmeler meydana gelir. Yara bulunan bölgeye birkaç dakika dondurucu veya dondurucu olmaya çok yakın sıcaklığın terapötik amaçlı uygulandığı yöntemdir. Keloid hastalığı dışında prostat ve karaciğer kanserinde de kullanılan bir tedavi yöntemidir.
2 – Lazerle Keloid Tedavi Yöntemi
Bu yöntem keloidin boyutunun küçültülmesi ve cildin yeniden şekillenmesi için tercih edilir. Lazer tedavisi genellikle lokal anestezi ile uygulanır. Lazer ışınları ile yara olan bölge yavaş ve hassas bir şekilde uygulanır. Genellikle bir veya birkaç seans sürebilir. Tedavi süreci keloidin boyutu ve cinsine göre değişiklik gösterir.
3 – Radyoterapi Yöntemi
Cerrahi işlemler sonrası daha yoğun kullanılan bu tedavi yönteminde keloidin tekrardan büyümemesi amaçlanır.
4 – Silikon Tedavisi
Keloidin üzerine silikon uygulanır. Keloidin genellikle daha az belirgin hale gelmesinde etkili bu yöntem sıklıkla tercih edilir. Eğer cerrahi işlem var ise keloid o bölgeden cerrah işlem ile çıkarılır.
5 – Keloid İlaç Tedavisi / Kortizonlu Keloid Kremleri
Keloid tedavisinde kullanılan kremler ve ilaçlar keloidin büyümesini durdurmak için uygundur. Özellikle sezaryen keloid nedir? gibi soruları merak eden kişiler için bu ilaçlar ve kremler o bölgenin daha çabuk iyileşmesini sağlamaktadır.
İlaç tedavisinde keloidin içine ilaç belli aralıklarla uygulanır. Genellikle ilaçlı tedavi veya kremler diğer tedavi yöntemleri ile uygulandığında daha etkilidir.
6 – Keloid Ameliyatı
Keloid genellikle belirli travmatik vakalar sonucu cilt tabakasında kalınlaşan dokulardır. Bunların tedavisinde cerrahi işlemler sıklıkla kullanılır. Bu cerrahi işlemleri genellikle hekimler lokal anestezi ile yaparlar. Bu ameliyatlar sonrasında bölgede şişlik ağrı ve hassasiyet oluşabilir.
Merak Edilen Sorular
Özellikle keloid ile savaşan hastaların merak ettiği konular genelde ya keloid tedavisi ya da evde keloid tedavisi yönündedir. Bu gibi soruların karşılığını bulmak için temel anlamda keloid neden olur sorusunun cevabını bilmek gerekir.
1 – Piercing Keloid Nedir?
Piercing keloid genellikle vücudun herhangi bir bölümüne yapılan estetik amaçlı piercing sonucunda o bölgedeki yaranın izinin geçmemesi ya da iyileşme sürecinin uzamasıdır. Piercing keloid tedavisi ise keloid bölgesine steroid enjeksiyonu yapılması yolu ile yapılan yöntemdir.
2 – Keloid Zararlı mı?
Keloid hastalığı genllikle yaşamınızı olumsuz etkilemez.
3 – Keloid Kendiliğinden Geçer mi?
Keloid oluştuktan sonra kendiliğinden geçmez. Mutlaka tedavi gerekir.
4 – Keloid Nasıl Yok Olur?
Keloid genellikle tedavi yöntemleri ile yok edilebilir. Bu sayede yaralarınız ya tamamen iyileşir ya da küçülmeye doğru gider